top of page

UGT Ensenyament: Mesa Tècnica (2). Seguim negociant.

Actualizado: 8 oct 2022

Ensenyament Informa


La UGT Ensenyament aconsegueix l’objectiu de flexibilitzar i suspendre l’aplicació dels criteris d’avaluació amb un període d’adaptació dels centres a la normativa d’avaluació, més flexible i amb més poder de decisió del Claustre.


UGT Ensenyament va assistir a la Mesa Tècnica on es va tractar la Resolució del director general de Planificació, Ordenació i Centres per la qual s’aproven les instruccions per avaluar l’aprenentatge dels alumnes del primer i tercer curs de l’educació secundària obligatòria a les Illes Balears per al curs 2022-2023.


A aquesta Mesa el nostre sindicat va fer una sèrie d’aportacions d’acord amb el segon esborrany que va facilitar la Conselleria. Des del nostre punt de vista, aquest segon esborrany compleix amb bona part de les nostres demandes (no totes) atès que flexibilitza la versió anterior i introdueix canvis positius que passam a detallar:


-A l’apartat referent a l’Avaluació acreditativa, s’ha eliminat la ponderació que s’havia fixat per part de l’Administració.


Nosaltres demanàvem, la suspensió temporal de l’aplicació dels articles 4 i 5 de les instruccions per avaluar l’aprenentatge de l’alumnat de primària 1r, 3r i 5è i de 1r i 3r d’ESO, a més d’una temporalització en la seva aplicació, consensuar unes instruccions transitòries, amb la participació dels docents, amb una negociació real i amb la participació de la comunitat educativa en l’elaboració d’unes instruccions viables per al curs 2023-2024.


-S’introdueix major flexibilitat i es deixa major poder de decisió al Claustre.


Pots consultar la nova versió aquí:


S’ha de tenir en compte que aquesta no és la versió definitiva del document, ja que d’acord amb el que ens fa arribar la Conselleria, encara ha de passar altres tràmits i consultes. Les meses de concertada, de directors, de pares i mares, etc.


A la nostra intervenció s’han plantejat una sèrie de dubtes i s’han fet algunes aportacions: 1.-Proposam una nova redacció de l’article 5.2. L’Administració ha acceptat aquesta proposta, més clarificadora:

Durant el curs, a partir de la proposta pedagògica del centre, els professors de cada matèria o departament han de valorar els criteris d’avaluació de les competències específiques per a cada matèria i cada nivell que imparteixen.


2.- S’estableix que a final de curs, el professor titular de la matèria ha d’haver valorat tots els criteris d’avaluació de les competències específiques establerts a la proposta pedagògica del centre per al nivell educatiu corresponent.


Hem demanat a la Conselleria, què passa si, per qualsevol raó, no s’ha treballat alguna de les competències específiques establertes a la proposta pedagògica? Si s’ha d’avaluar el criteri associat a aquesta competència específica i com?


La Conselleria ens ha explicat que es donaran molt pocs casos d’aquesta situació, però es compromet a flexibilitzar o a estudiar aquest punt.


3.- Consideram que d’acord amb les nostres aportacions, s’hauria d’establir una qualificació mínima per a cada matèria que integra un àmbit, per poder calcular la mitjana aritmètica. (A criteri del corresponent departament didàctic). Ens demanam si podria un alumne superar l’àmbit científic si té un 7 de matemàtiques i un 3 de biologia per exemple. La Conselleria s’ha mostrat favorable a revisar la nostra proposta i ens convocaran a la propera mesa tècnica amb una nova redacció.


4.- D’acord amb la proposta de la UGT Ensenyament al punt 7.9., consideram que durant el curs 2022-2023, per facilitar l’adaptació als canvis normatius, es podrien mantenir el mínim de tres períodes per introduir les valoracions (trimestres) i que qualsevol altra valoració que es vulgui introduir sigui opcional.


La Conselleria es compromet a introduir canvis en la periodicitat, demanada pel nostre sindicat i a llevar la fórmula que les valoracions del grau d’assoliment de cada alumne s’han d’introduir com a tard, en acabar cada una de les situacions d’aprenentatge.

5. Pel que fa a l’obligació d’utilitzar el GestIB per part de les mares, pares o tutors, que des del nostre punt de vista és una eina que genera discriminació i provoca problemes de bretxa digital, la Conselleria assegura que per a aquelles famílies que no tenguin els mitjans tecnològics adients, aquesta informació es facilitarà en paper com s’ha fet tradicionalment.


6.- Com a consideració final volem posar de manifest que, encara que la resolució estableix que l’avaluació de l’aprenentatge dels alumnes ha de ser personalitzada, de manera que ha d’atendre les característiques de cada un, i que la LOMLOE és una llei competencial, basada en l’alumne, que ha de tenir en compte els seus interessos i les seves necessitats, res de tot això es podrà fer si no es fa un autèntic pla per reduir les ràtios o la càrrega lectiva del professorat que permeti poder atendre de forma individualitza a l’alumnat.


Consulta la notícia associada (IB3 Notícies) a aquest informa:




21 visualizaciones0 comentarios

Entradas recientes

Ver todo
bottom of page