Educació cedeix a la proposta d’UGT Ensenyament. Aconseguim la modificació de les instruccions.
- Comunicació Ensenyament UGT Balears
- 21 sept 2022
- 4 Min. de lectura
Actualizado: 8 oct 2022

La UGT Ensenyament ha participat a la Mesa Tècnica convocada pel Conseller d’Educació per tractar les instruccions d’avaluació per al curs 2022-2023.
Cal recordar que, després d’informar-nos de la realitat que viuen els centres i els docents, i un cop recollides les seves principals demandes, des de la UGT Ensenyament vàrem fer, el passat dilluns 12 de setembre, una valoració de l’inici de curs. En aquell moment ja posàrem de manifest la preocupació dels treballadors i treballadores de l’ensenyament amb relació a l’aplicació dels nous currículums i les instruccions d’avaluació.
Així, en la Mesa Sectorial del 15 de setembre, i davant la repercussió que varen tenir als diferents mitjans de comunicació les denúncies de la UGT Ensenyament, i gràcies a l’acció conjunta dels sindicats presents a la mesa, el Conseller Martí March va proposar la convocatòria, per dimecres 21 de setembre, d’una Mesa Tècnica per a negociar les citades instruccions.
S’hi han debatut les següents Resolucions:
-Resolució del director general de Planificació, Ordenació i Centres de 2 de setembre de 2022 per la qual s’aproven les instruccions per avaluar l’aprenentatge dels alumnes de segon i quart de l’Educació Secundària Obligatòria a les Illes Balears per al curs 2022-2023.
-Resolució del director general de Planificació, Ordenació i Centres de 2 de setembre de 2022 per la qual s’aproven les instruccions per avaluar l’aprenentatge dels alumnes del primer, tercer i cinquè curs de l’Educació Primària a les Illes Balears per al curs 2022-2023.
La UGT Ensenyament, fidel a la seva voluntat de consens i diàleg, hi ha assistit i ha fet les següents aportacions, que reflecteixen les principals demandes que ens han fet arribar els treballadors i treballadores:
La suspensió temporal dels articles 4 i 5 de l’annex 1 de les instruccions per avaluar l’aprenentatge dels alumnes de primària (1r, 3r, 5è) i secundària (1r i 3r d’ESO).
Els informes qualitatius impliquen una feina molt acurada per part del professorat: seure amb l’alumne, veure que ha après, parlar amb els pares i explicar el procés d’aprenentatge del seu fill.
Si ara partim d’una llei competencial, basada en l’alumne, que ha de tenir en compte els seus interessos i les seves necessitats, s’ha d’introduir flexibilitat en els criteris d’avaluació i que es vagin tractant al llarg del curs.
Amb els criteris establerts a les instruccions, les competències específiques i la ponderació dels criteris d’avaluació estan tancats. Per aquest motiu demanam: més flexibilitat i deixar més marge de maniobra als centres, confiar en el criteri dels docents i uns criteris d’avaluació mínims amb objectius que puguin ser decidits pel professorat.
TAMBÉ HEM DEMANAT:
Una reducció de ràtios (especialment a secundària a on molts de professors i professores han d’avaluar un nombre d’alumnes que supera el centenar) i hores lectives (ja que augmenta la dedicació de temps als processos i registres de l’avaluació) per fer possible el seguiment i l’atenció individualitzada dels alumnes.
Reduir al màxim tota tasca burocràtica per poder atendre als alumnes. Primer les persones i després els papers!
Deixar en mans dels professionals de l’ensenyament i els òrgans pedagògics dels centres (CCP, departaments didàctics, claustre…) l’establiment dels percentatges que considerin adients als diferents criteris d’avaluació específics.
Elaborar un pla específic de formació en horari lectiu, sobre l’aplicació dels canvis que introdueixen els currículums i qualsevol modificació que es vulgui introduir en el sistema d’avaluació. Primer formació i després aplicació.
La dotació de més hores de coordinació per als docents.
Consensuar unes instruccions transitòries (amb la participació dels docents) i negociació real i amb participació de la comunitat educativa d’unes instruccions viables per al curs 2023-2024.
Finalment, també consideram imprescindible un retorn de l’esforç realitzat pels treballadors i treballadores de l’ensenyament en forma de reconeixement de la carrera professional efectiva i millora salarial per al curs 2023-2024 (som els únics funcionaris del Govern que no la tenen).
Entenem que per dur a terme una avaluació com la que es proposa en aquests articles totes aquestes millores són imprescindibles.
També volem manifestar la preocupació dels docents davant els nous criteris d’avaluació i la seva ponderació. Uns criteris valorats amb percentatges marcats per la Conselleria i que deixen un marge escàs a la intervenció dels docents, que són els que estan en contacte amb els alumnes i en poden valorar el seu procés d’aprenentatge.
La proposta inicial de la Conselleria ha estat la següent:
-Modificar el termini perquè el claustre aprovi la ponderació dels criteris d'avaluació per a cada matèria i cada nivell, fins a finals d’octubre.
-Fins al mes de gener els centres tenen per decidir si utilitzaran l’eina d’avaluació proposada (GESTIB). El claustre decidirà si l’empra o no hi haurà l’opció de fer servir-ho en mode de prova.
-Al final de curs es podran editar les qualificacions.
-La Conselleria s’ha compromès a què els seus tècnics es desplacin per fer l’assessorament pedagògic a les CCP dels centres que ho sol·licitin i a transmetre tota la informació al professorat per tal de solucionar els seus dubtes.
-L’Administració, pel que fa a la formació, ens ha informat que està oferint mòduls de formació a distància i als centres.
-Educació posarà exemples de situacions d’aprenentatges amb la seva corresponent avaluació que serveixin de guia als docents.
Comments