top of page

INFORMACIÓ RELATIVA A LA MESA SECTORIAL D'EDUCACIÓ DE DIMECRES 11 D'OCTUBRE DE 2023

La UGT Ensenyament ha assistit avui a la sessió ordinària de la Mesa Sectorial d'Educació juntament amb la resta de sindicats legitimats: STEI, ANPE, UOB i CCOO amb el següent ordre del dia:


  1. Proposta per incrementar les hores per activitats de formació permanent relacionades amb la competència digital quan suposi més de 75 hores a l'any.

  2. Criteris de plantilla curs 2024-25.

  3. Torn obert de paraula.


Punt 1 – Proposta per incrementar les hores per activitats de formació permanent relacionades amb la competència digital quan suposi més de 75 hores a l'any.


L'Administració ha fet referència a la necessitat d'impartir activitats de formació permanent al professorat per millorar la seva competència digital. Proposa augmentar en algunes hores la ponència d'aquestes activitats formatives digitals. Per això volen declarar l'activitat d'aquests docents d'interès general com a segona activitat, quan aquesta superi les 75 hores anuals.


Des de la UGT Ensenyament hem insistit en la importància de formar a nous docents com a futurs formadors envers incrementar les hores dels ja existents contribuint així a oferir més places vacants. La Conselleria ha informat que el nombre d'aquests docents és limitat, i donada la urgència, no existeix més marge de temps per fer una nova convocatòria.


El nostre sindicat ha votat favorablement a la proposta, però condicionat al fet que l'any que ve s'obri una convocatòria específica per cobrir formadors de competència digital, encara que quedi buida, atès que enguany aquesta ampliació dels formadors no es possible perquè falta personal i manca temps.


També hem demanat, si és possible, l'ajornament per assolir les àrees, ja que per juny 2024 és molt precipitat. El conseller ha dit que es tracta d'una normativa comuna a totes les CCAA, però s'ha compromès a demanar a la pròxima conferència sectorial un ajornament. A més s'enviarà una carta al Ministeri per sol·licitar-ho oficialment.


La Conselleria informa que al BOE s'estableixen tres procediments d'acreditació a través de la formació, proves específiques (rúbriques, certificacions per evidències) i titulacions oficials que acompleixin el 80% dels indicadors. Ens plantegen facilitar el màxim de vies possibles per establir aquesta acreditació. Volen incrementar les certificacions per evidències. Encara que el conseller apunta que hi ha uns paràmetres que hauran de certificar-se mitjançant les rúbriques i això fa que no es pugui acreditar a tothom amb un A1.


La UGT ha demanat expressament, doncs, la modificació de l'actual resolució de CAIB per tal que a partir d'evidències i rúbriques es pugui acreditar el nivell A i així afavorir la seguretat jurídica.


Punt 2.-Esborrany que inclou els criteris específics per establir les plantilles orgàniques dels centres docents.


La Conselleria proposa que tots els centres consolidin com a mínim el 92% de la mitjana de les places dels tres darrers cursos escolars, així com el 100% de les places tipificades com a vacants en la quota del curs 2023-2024. Aquests mínims suggerits determinaran les vacants que sortiran en el proper concurs de trasllats autonòmic. A més, s'ha millorat la situació als Instituts d'Educació Secundària (IES) i en el Règim Especial, permetent que la consolidació de la primera plaça es faci amb 8 hores lectives (abans eren 9) i la següent a partir de 16 períodes lectius (abans eren 17). Això permetrà un increment significatiu en la plantilla dels centres. En la mateixa línia, s'han dificultat les supressions, augmentant a 12 hores l'eliminació de la primera plaça (quan abans eren 10 hores).


El cap del Departament de Secundària ens han informat que el criteri principal és el punt 1.2 que indica qualsevol plaça vacant esdevé en plaça de plantilla. Ens informa que cal augmentar la plantilla en 1100 places per garantir que tothom tingui una ubicació definitiva, la qual cosa suposa un esforç considerable per maximitzar les places disponibles. A més, serà la Conselleria qui es farà càrrec de catalogar les places per assegurar aquest objectiu, i els centres podran fer modificacions posteriorment.


Des d'UGT Ensenyament hem plantejat el següent:


Per tal d'aconseguir la fita del nostre sindicat, que no és altra que garantir que tots els funcionaris puguin aconseguir una destinació definitiva sense risc de ser suprimits o traslladats en un futur pròxim, s'han d'intentar evitar una gran quantitat de supressions en els anys vinents. Hem proposat:


  • El desenvolupament urgent de la reducció de ràtios i d'hores lectives (18/23 secundària/primària) per calcular les quotes (punts 10/11 de l'Acord Marc): sembla que no s'ha proporcionat un càlcul específic a l'esborrany. Hem demanat a la Conselleria més informació per tal d'obtenir una estimació precisa del nombre de places que es crearan mitjançant aquesta mesura. La Conselleria ho considera un factor poc fiable per tal de generar places que dotin estabilitat i que no desapareixeran a un futur.

  • Així mateix, hem demanat quina és la intenció de l'Administració d'activar el punt 26 de l'Acord de millores de 35 hores laborals atès que aquesta proposta ens sembla fantàstica per destinar-la a incrementar el nombre de places disponibles per als funcionaris en el concurs de trasllats, amb l'objectiu de permetre que més persones puguin romandre a les seves illes de residència. En aquest sentit, seria una passa important per a la millora de la conciliació de la vida personal i laboral dels funcionaris. No han contestat a aquesta proposta.

  • Hem demanat també que totes les jubilacions previstes fins al 31 d'agost de 2024 s'incloguin en el concurs de trasllats, la qual cosa ha estat acceptada per la Conselleria.

  • La UGT Ensenyament insisteix en el fet que s'abordin i negociïn les comissions de serveis per al curs 2024-25, ja que és competència autonòmica mentre el Concurs de Trasllat és competència estatal. Hem demanat la màxima flexibilitat per tal de permetre el canvi d'illa si és necessari. És a dir, resoldre situacions que no hagin trobat solució mitjançant el concurs de trasllats, especialment quan es tracta de qüestions relacionades amb la conciliació de la vida personal i familiar i això ha de ser aplicable a opositors, estabilitzats i els que participin en el concurs de trasllats de forma voluntària. Hem demanat una comissió tècnica interna i transparent per estudiar cas per cas i facilitar la conciliació familiar i laboral. D'aquesta manera, es prestaria una atenció personalitzada a cada situació per garantir la millor solució possible.


Finalment, la Conselleria ens ha informat que l'augment de places es produirà principalment a través de vacants segures generades per jubilacions i reduccions de jornada per a funcionaris majors de 55 anys. Això garantirà un increment de places sense generar inseguretat laboral per als funcionaris ja en actiu.


Punt 3.-Torn obert de paraules:


  • La UGT Ensenyament ha exigit a la Conselleria d'Educació i Universitats que es comprometi d'una manera clara i contundent a desenvolupar l'Acord de Mesures educatives i posi en marxa un protocol per tal de posar fi a les agressions als centres docents al que es va comprometre l'anterior Executiu i que va plasmar damunt l'Acord. Per desgràcia un tema cada vegada més freqüent i que s'ha d'abordar d'una vegada per totes. Els darrers fets ocorreguts a l'IES la Ribera no fan més que confirmar aquesta necessitat.

  • En segon lloc, hem posat de manifest el problema que pateixen els professionals dels centres docents que treballen amb alumnat amb mesures judicials entre d'altres una diferència salarial de gairebé 400 € respecte dels seus companys a altres CCAA tenint en compte que aquests docents pateixen conflictes amb intimidacions, exposició a certes malalties infeccioses, etc i a més tenen una especial dedicació com agents transformadors de la vida d'aquest alumnat.




459 visualizaciones
bottom of page