top of page

INFORMACIÓ RELATIVA A LA MESA SECTORIAL D’EDUCACIÓ DE DIMARTS 29 D’AGOST DE 2023

Actualizado: 4 sept 2023


INFORMACIÓ RELATIVA A LA MESA SECTORIAL D’EDUCACIÓ DE DIMARTS 29 D’AGOST DE 2023:

La UGT Ensenyament va assistir el passat 29 d’agost a la sessió extraordinària de la Mesa Sectorial d’Educació amb el següent ordre del dia:


1. Instruccions d’inici de curs 2023/2024.

2. Criteris de quota de professorat de centres públics 2023/2024.

3. Esborranys de resolució d’avaluació curs 2023/2024.

4. Esborrany de resolució per proveir inspectors accidentals.

5. Esborranys de proposta d’acords de Consell de Govern per a l’aplicació, al curs 2023-2024, dels acords núm. 15, 18, 20 i 24 de l’Acord Marc.

6. Torn obert de paraules.


La Mesa Sectorial ha començat amb la discussió del cinquè punt, que inclou la proposta d'aplicar alguns elements de l'Acord Marc, així com el pagament del primer tram de la carrera professional docent. S'ha aprovat aquesta proposta, però encara està pendent de passar la carrera professional per la Mesa de Retribucions. El conseller es va comprometre a intentar que pugui passar-hi abans del 15 de setembre, i si és així, els docents ja la podran cobrar a final de mes. En cas contrari aquests pagaments tindran efecte retroactiu des del començament de setembre.


A la UGT Ensenyament celebram la històrica eliminació de la discriminació que els docents havien patit, ja que érem l'únic col·lectiu que no rebíem el 100% de les nostres retribucions per les baixes inferiors a 5 dies. Aquest èxit és fruit de la nostra insistència a l’Administració.


A més, a través de la nostra argumentació, hem aconseguit eliminar la restricció de màxim de 4 dies per curs en les absències que no donen lloc a baixa mèdica. Això significa que els docents no seran penalitzats econòmicament per aquestes absències justificades i es mantindrà el dret a justificar-les mitjançant justificant mèdic. Aquest pas representa un gran avanç en les condicions laborals del personal docent. No obstant aquest acord està pendent de la creació d'un pla que regularà el control de l'absentisme, des del nostre punt de vista no necessari, encara que ve obligat per normativa.


Pel que fa al punt 15, referent al restabliment de les llicències per estudis, s'ha acordat presentar una resolució que establirà com es regulaven aquestes llicències abans, basant-se en la resolució de l'any 2011. Aquesta resolució hauria d'estar disponible en un termini de dues setmanes.


UGT Ensenyament, va insistir en la necessitat d'una solució immediata per permetre als docents gaudir d'aquestes llicències a partir d'aquest curs tal com està estipulat a l'Acord Marc.


Pel que fa al punt 18, que fa referència a la possibilitat de gaudir d'una mitja jornada no retribuïda de forma voluntària a partir del curs 2023-24 per a tot el personal docent, demandada amb insistència per UGT Ensenyament, l'Administració inicialment havia plantejat establir límits d'edat o raons de salut per a aquesta opció, al·legant que així ho estableix la normativa de Funció Pública. No obstant això, el nostre sindicat manifesta que no existeix impediment per a l'Administració per millorar el que la llei preveu. Així es va acordar defensar la proposta sense aquests límits, amb la condició que aquestes reduccions de jornada es facin per cursos complets i només quan hi hagi personal per cobrir les substitucions, per garantir que cap curs es quedi sense el seu docent. Es va aprovar la proposta relacionada amb els permisos de maternitat/paternitat de mitja jornada al punt 20. També es va informar que es prepara una resolució per permetre la contractació com a experts pel cos d'FP i una altra normativa per als professors especialistes del cos de règim especial en l'àmbit de l'educació.


En el quart punt, relatiu al proveïment de places al Departament d'Inspecció Educativa (DIE) amb inspectors accidentals, es va proposar seguir el mateix enfocament que en convocatòries anteriors, substituint la part de l'entrevista per una prova pràctica que avaluarà com es desenvolupa el/a candidat/a davant d'un cas pràctic. UGT valora positivament aquest canvi atesa la subjectivitat que suposava fins ara l’entrevista, qüestió que havíem reivindicat en moltes ocasions amb cas omís per part de l’Administració.


Pel que fa al primer punt, que tracta les instruccions per a l'inici de curs, UGT Ensenyament ha decidit abstenir-se de donar suport a l'esborrany presentat. Aquesta abstenció es deu a la percepció d'insuficiència en els canvis introduïts i a la manca de claredat i excés de subjectivitat en la redacció del text, especialment pel que fa a qüestions com la reducció d'hores lectives per a docents majors de 55 anys, la reducció de la càrrega lectiva en general i la reducció de ràtios, entre altres. L'Administració ha informat que, per raons organitzatives i necessitats dels centres, aquestes instruccions es prorrogaran per aquest any, però s'obrirà una negociació per establir-ne de noves al llarg del curs.


Amb relació a l'avaluació pel curs 2023-2024, s'han presentat esborranys amb l'objectiu de simplificar el procés d'avaluació i tornar a les notes numèriques, en resposta a les dificultats que pares, alumnes i docents tenien amb els butlletins en colors. El canvi ha consistit bàsicament en la introducció de les notes numèriques, però no en una reducció de la càrrega burocràtica pel professorat.

Des d'UGT Ensenyament considerem que la introducció de qualificacions numèriques és compatible amb la normativa actual i ajuda a reduir la confusió al si de la comunitat educativa, ja que proporciona una claredat que mancava fins ara.


A més es permetrà als claustres de professors decidir si volen mantenir les pràctiques anteriors o simplificar l'avaluació amb qualificacions numèriques per reduir la burocràcia. No obstant això, cal destacar que aquesta simplificació ha de ser coherent amb la LOMLOE, ja que les reclamacions podrien requerir la revisió dels criteris d'avaluació, cosa que podria reintroduir complexitats innecessàries. UGT Ensenyament ha expressat que considera que l'avaluació és una tasca crucial en el sistema educatiu i insta a una revisió més profunda de la normativa dins el marc de la LOMLOE per garantir una simplificació adequada i així poder reduir la càrrega burocràtica del professorat, explorant resolucions d’avaluació i desenvolupament de la LOMLOE d’altres comunitats autònomes que no han generat aquest rebuig que s’ha donat a la CAIB.


Torn obert de paraules:


Al torn obert de paraules és important remarcar les aportacions d’UGT Ensenyament a la Mesa respecte a temes d’interès pel curs 2023-2024:


- Les instruccions preveuen que davant les situacions d'altes temperatures que es puguin donar durant el curs s'ha de seguir el Protocol general d'actuació a l'àmbit educatiu enfront d'altes temperatures excepcionals.


No obstant i com ja va sent habitual, UGT Ensenyament demana que es faci un pla d'infraestructures al més aviat possible per tal d'adequar els centres a la situació climatològica actual. Així es va comprometre la Presidenta del Govern Margalida Prohens a una reunió amb la Comunitat Educativa en el Consolat de la Mar. El conseller d’Educació i Universitats Antoni Vera ens va assegurar que ja s’està fent feina en aquest sentit i que ja hi ha edificis que formen part d’un pla pilot en què s’està duent a terme la climatització.


-Pel que fa al problema de la insularitat, el Govern ha atès la nostra demanda a l’àmbit sanitari de fer atractius aquests llocs i zones i s´ha aprovat un decret llei inclou la regulació jurídica de les zones i especialitats de cobertura difícil i la possibilitat de declarar noves de cobertura molt difícil, vinculades a un complement de millora retributiva, per garantir la cobertura sanitària.


Per aquest motiu hi haurà un complement retributiu complementari que oscil·larà entre els 4.800 i els 6.600 euros anuals i que inclou personal estatutari sanitari de les categories Al i A2 que treballen a les àrees de salut de Menorca, Eivissa i Formentera. Hem


Hem fet saber al conseller el que ja vam anunciar per premsa, i és que no considerem que l’alberg de Formentera sigui la solució al problema de la insularitat dels docents destinats a aquestes illes, que no els compensa anar a fer feina atès l’alt cost de l’habitatge i que ho fan exclusivament pels punts. Per tant, encara que reconeixem que ja s’ha fet una primera passa, aquesta és absolutament insuficient.


Per altra banda, estam molt satisfets pels companys de sanitat, vam manifestar al conseller que els docents destinats a les illes de Menorca, Eivissa i Formentera ja estan ocupant places de difícil cobertura, per tant, consideram que els nostres professionals també han de percebre aquest complement retributiu. En conseqüència hem demanat una Mesa Sectorial específica per parlar d’insularitat perquè no ens conformam amb la solució de l’alberg de Formentera que tan sols proporciona lliteres per dormir, però no aborda la qüestió totalment.


El Conseller assegurà que vol lluitar per aconseguir aquestes mateixes millores pels docents però que encara no ha tengut temps i ha acceptat la nostra proposta de dur a terme una Mesa Sectorial d’insularitat.

Finalment, i pel que fa al concurs de trasllats d’àmbit autonòmic d’aquest mateix curs passarà per Mesa més endavant. Els Serveis Jurídics de la UGT estan estudiant el tema. En qualsevol cas, la decisió que prengui l’Administració haurà d’estar sotmesa a la legalitat i garantir la seguretat jurídica.



129 visualizaciones0 comentarios
bottom of page