top of page

MESA SECTORIAL D’EDUCACIÓ DE DIJOUS 14 DE SETEMBRE DE 2023:


INFORMACIÓ RELATIVA A LA MESA SECTORIAL D’EDUCACIÓ DE DIJOUS 14 DE SETEMBRE DE 2023:


La UGT Ensenyament va assistir a la sessió ordinària de la Mesa Sectorial d’Educació amb el següent ordre del dia:


1. Lectura i aprovació de les actes de sessió núm. 349 a 360.

2. Esborranys de resolució d’avaluació curs 2023/2024.

3. Torn obert de paraules.


La Mesa Sectorial ha començat amb l’aprovació de les actes de sessions anteriors i amb una queixa per part de la nostra organització sindical per la precipitació i el poc temps d’antelació en l’enviament d’aquesta convocatòria, que encara que compleix amb les 48 hores legals entenem massa ajustada per poder estudiar amb deteniment la documentació tramesa. El director general de Personal Docent ha demanat disculpes per la poca anticipació en l'enviament dels documents, atribuint-ho al recent inici del curs lectiu.


Pel que respecta a les resolucions d'avaluació, el Conseller ha informat que s'han incorporat canvis per simplificar el sistema d'avaluació, seguint la normativa bàsica estatal (LOMLOE). L'objectiu és facilitar l'avaluació per als professors i assegurar que sigui comprensible per a les famílies i l’alumnat.

Els canvis proposats per la Conselleria són:

  • Tres tipus d'avaluació, amb una avaluació final numèrica a Primària i una quantitativa a Secundària. Això es farà a través de la plataforma Gestib.

  • Per altra banda, s'atorga als claustres de professors la capacitat de decidir si volen aplicar l'avaluació simplificada o seguir els criteris ponderats.


Amb relació a aquesta qüestió, el nostre sindicat en les diferents Meses Sectorials, ha expressat preocupació amb relació a l'avaluació per al curs 2023-2024 i ha aportat suggeriments.

Algunes claus importants a tenir en compte són:


1.-Introducció de qualificacions numèriques: La decisió de tornar a les notes numèriques per simplificar el procés d'avaluació i reduir la confusió, és un canvi rellevant. Aquesta mesura pot ser vista com una manera de proporcionar claredat i facilitar la comprensió de les qualificacions per part de les famílies, l’alumnat i els docents. Així ho va manifestar UGT Ensenyament a l’anterior Mesa Sectorial. No obstant això:

No podem deixar de banda que les instruccions no suposen una reducció de la burocràcia i tampoc modifiquen substancialment les instruccions del curs anterior (BOIB 134 de 15 d’octubre de 2022). Continuem amb unes instruccions d’avaluació que augmenten la càrrega burocràtica dels docents.

2.-Compatibilitat amb la normativa actual: Des del nostre punt de vista aquest canvi és compatible amb la normativa educativa vigent (LOMLOE). Aquesta és una consideració fonamental per evitar possibles conflictes legals o incongruències amb les disposicions existents.

Per la qual cosa, s'ha acceptat aquesta proposta, sempre que els serveis jurídics de la Conselleria confirmin que no hi ha cap incompliment de la normativa bàsica estatal.


3.- La reducció de ràtios i hores lectives (Acord Marc, punts 10, 11, 15). Hem plantejat que la millora implicaria desenvolupar i millorar aquest acord de manera que:


o Arribem a la reducció de la càrrega lectiva: 20 hores per al professorat d’Infantil i Primària i 18 hores per al de Secundària i Batxillerat, com a pas previ per a la reducció a 15 hores per al professorat de Secundària i Batxillerat i 18 a Infantil i Primària.

o Més incentius econòmics, laborals i/o professionals per a l'exercici d'altres funcions i/o tasques que necessiten una dedicació especial, com ara coordinacions, atenció a l'alumnat nouvingut i amb necessitats educatives especials, multiplicitat de grups, destinació a més d'un centre (docents itinerants), programes d’ innovació i investigació educativa, compensació, ampliació, nous projectes, pràctiques de tutoria, etc.


4.-El reconeixement de la funció tutorial: En les diferents instruccions (Primària, ESO i Batxillerat) es fa referència a la tasca tutorial, volem recordar la necessitat de millorar les condicions en l’exercici d’aquesta funció posant en marxa el punt 22 de l’Acord Marc.

En aquest sentit, és primordial el reconeixement de la funció tutorial tant a Primària com a Secundària amb caràcter general, mitjançant els oportuns incentius professionals i econòmics: disposició d'hores lectives per realitzar adequadament aquesta funció, contemplar la tutoria com a mèrit en tots els processos administratius en què pugui participar el docent tutor, així com el reconeixement, a efectes econòmics a totes les comunitats autònomes, amb complements per acció tutorial que retribueixin l'esforç i la dedicació que aquesta tasca requereix.


5.-Els criteris de promoció NO estan detallats i depèn de cada centre la promoció o no d’un/a alumne/a (amb quants criteris aprovats pot passar, promocionar…).


Nosaltres proposam unificar els criteris de promoció de tots els centres perquè tothom tengui les mateixes oportunitats de promoció estudiï en el centre que estudiï.

El conseller ha manifestat la impossibilitat d’introduir aquesta mesura amb l’objectiu de preservar l’autonomia de centre, la nostra resposta ha estat que el més important és evitar que es produeixin discriminacions i que tothom tengui les mateixes oportunitats amb independència del centre on estigui l’alumne.

6.-Necessitat de clarificar quines són les competències del claustre: A la resolució no apareix una redacció que especifiqui fins a on arriba l’autonomia de centre. Donar flexibilitat per als claustres de professors és positiu, però volem que es clarifiqui si els claustres de professors tenen la capacitat de decidir si volen mantenir les pràctiques anteriors o adoptar les qualificacions numèriques. A la resolució no apareix cap referència a les ponderacions dels criteris d’avaluació.

Vol dir això que no s’han de ponderar? Què es deixa exactament a criteri del claustre? Ha d’aparèixer a la proposta pedagògica? En tot cas fem una valoració positiva de la simplificació (que en bona part ja es va aconseguir el curs anterior).

Hem condicionat el nostre vot a favor a una redacció clara de les competències del claustre. El que se’ns ha dit de paraula, que consti clarament a aquestes instruccions.

7.- Proposam afegir els criteris d’avaluació NOMÉS a final de curs (per evitar la burocràcia trimestral).

Les notes numèriques ja existien, no és una novetat. UGT pensa que es podria haver simplificat la tasca avaluadora i, per aquest motiu hem proposat afegir els criteris només a final de curs.


Respecte a aquesta qüestió per part de l’Administració se’ns ha tornat a remetre a la decisió dels claustres de professors.


És important destacar que, si es decideix simplificar l'avaluació amb qualificacions numèriques, cal revisar els criteris d'avaluació per garantir que estiguin alineats amb aquesta nova metodologia. Això pot ser un repte, ja que els criteris d'avaluació són crucials per mesurar l'aprenentatge dels estudiants de manera justa.


8.-Revisió més profunda de la Normativa:


Hem demanat aquesta revisió per abordar a fons la simplificació de l'avaluació i la reducció de la càrrega burocràtica. Una crida a considerar canvis estructurals més amplis en el sistema educatiu per millorar l'eficiència i reduir la càrrega de treball dels docents.


En resum, la introducció de qualificacions numèriques és una mesura que cerca millorar la claredat i simplificar l'avaluació, però és important gestionar-la adequadament per assegurar la seva coherència amb la normativa educativa vigent i els criteris d'avaluació. La revisió més profunda de la normativa podria ser necessària per abordar a fons les preocupacions relacionades amb la càrrega burocràtica i la millora de l'avaluació al sistema educatiu.


Finalment, s’ha afegit un punt urgent a l'ordre del dia, acordat per tots, per a que el pagament de la Carrera Professional es faci efectiu el mes de setembre com estava acordat que cobraran tots els que tengui un primer sexenni.


En el torn de paraules:


· S'emetrà un BOIB amb els aspirants seleccionats pel procés d'estabilització, incloent-hi els 60 readjudicats.

· Es discutirà el proper concurs de trasllats, amb reunions a Madrid i una futura Mesa específica.

· Es revisaran els currículums autonòmics aquest curs.

· Anuncien noves convocatòries de professorat expert per cobrir places d'FP, sense requisit de titulació.

· UGT Ensenyament ha plantejat si s'establirà un procediment per a aquelles persones que han quedat fora del sistema d'estabilització i no han obtingut plaça per cobrar la corresponent indemnització, d'acord amb la normativa. La Conselleria ha respost que aquest procediment s'iniciarà a partir de setembre de 2024, una vegada finalitzat tot el procés.


109 visualizaciones0 comentarios
bottom of page